Är en röst på Piratpartiet bortkastad?

Ett ensamt färgstarkt löv bland flera färglösa. Piratpartiet står för rätten att vara annorlunda. Foto: "Be different" av John Goode)
Piratpartiet står för rätten att vara annorlunda (Foto: ”Be different” av John Goode)

Ibland när jag är ute och pratar med människor så här mitt i valrörelsen, kommer vi till en punkt då vi börjar diskutera Piratpartiets möjligheter i det här riksdagsvalet. Från vissa håll sägs att en röst på Piratpartiet är bortkastad, eftersom vi inte beräknas komma över fyraprocentsspärren. Jag vet inte om jag är alldeles oerhört unik i mitt sätt att se på saken (förmodligen inte) men för mig är ett sådant resonemang totalt obegripligt. Om du inte röstar enligt din övertygelse, ditt hjärta, varför ska du då rösta? Det är inte precis så att du vinner för att du satsade på rätt häst, förlåt, parti.

Jag har röstat i vartenda val sedan jag blev röstberättigad. Inte en enda gång har det funnits något parti som passar mig perfekt. Varenda gång har jag fått sätta mig ner och fundera igenom: Vad tycker jag är viktigast just nu? Vilket parti passar mig bäst utifrån det? Har det partiet några frågor eller ställningstaganden som jag absolut inte kan gå med på?

Varför just Piratpartiet?

För några år sedan funderade jag återigen över vilket parti som skulle få min röst. Jag kom fram till följande: Det spelar ingen som helst roll om jag får hundra kronor mer i lönekuvertet eller får betala hundra kronor mindre när jag går till doktorn om min integritet inte respekteras och jag inte får behålla för mig grundläggande friheter. Efter att ha konstaterat detta letade jag bland de etablerade partierna efter tecken på att de också tyckte att det här var viktiga frågor. Letade förgäves, får jag säga, för om de sade sig ha ställningstaganden i frihets- och integritetsfrågor så var det ingenting som var prioriterat. Och för mig var det den viktigaste frågan. Alltså röstade jag på Piratpartiet. Alltså blev jag piratpartist. Alltså är jag nu politiskt engagerad, för första gången någonsin, och gör vad jag kan för att så många som möjligt ska förstå att Piratpartiet inte bara passar den som vill få ta del av kultur gratis.

Vem borde rösta pirat?

Piratpartiet passar den som tycker att det är trevligt att slippa övervakas om det inte finns misstanke om brott. Piratpartiet passar den som anser att yttrandefrihet ska skyddas. Piratpartiet passar den som anser att starka ekonomiska intressen inte ska få diktera lagar. Piratpartiet passar den som vill att elektronisk kommunikation ska jämställas med icke-elektronisk kommunikation. Piratpartiet passar den som anser att människor ska få lov att vara annorlunda. Piratpartiet passar väldigt många, men en del har ännu inte fått upp ögonen för att vi finns. Senast igår talade jag om kommunvalet med en mycket trevlig dam som gick ifrån valstugan medveten om att Piratpartiet var ett fullgott alternativ till övriga partier hon övervägde att rösta på. Innan hon kom och pratade med mig visste hon inte ens att vi existerade.

Tänk framåt

Politik är en uthållighetssport. Men det är ingen kapplöpning där du vinner för att du lyckades pricka rätt när du valde mellan två ”vinnare”. Det är bara vi, människorna, som vinner eller förlorar. Och som jag ser det förlorar vi lite mer för varje dag som vi prioriterar bort vår frihet. Jag önskar att fler vågar rösta med hjärtat, även om det ”bara” betyder att partiet de röstar på kommer över enprocentsspärren (en fantastisk gräns som innebär att aktivister slipper distribuera valsedlar själva vid nästa val) eller den gräns på två och en halv procent som innebär att partiet börjar få partistöd och inte längre är lika beroende av medlemsdonationer. Men framförallt betyder en röst på Piratpartiet att ännu en person visar övriga partier att det här är viktiga frågor. Att det behöver tas på allvar. Se oss som en lobbyorganisation om du vill. Varje röst räknas. Fundera över hur mycket din frihet är värd för dig.

5 kommentarer till “Är en röst på Piratpartiet bortkastad?

 1. Synd att partiet då har problem att ens komma överens ens inom integritet och demokrati.

  Det är som ett parti där de som har jobb och kan något mobbas ut av de som saknar jobb och de som studerar något som ingen begriper sig på.

  1. Hej Kalle! Är det något särskilt du tänker på angående problem att komma överens? Jag förstod inte heller riktigt vart du ville komma med det här: ”Det är som ett parti där de som har jobb och kan något mobbas ut av de som saknar jobb och de som studerar något som ingen begriper sig på.” så har du lust får du gärna förklara det för mig. Antingen här eller i mail. 🙂

  2. Jag har högbetalt jobb och 7 års universitetsstudier på massor som inte många begriper sig på och Pirat sedan 2006 och jag tycker det låter som om du talar i nattmössan.
   Om det är Medborgarlön eller medborgargolv du är ute efter att kritisera med din kommentar så får det stå för dig, för inte bara är det en underbar ide utan också ett nödvändigt steg mot ett samhälle där ”arbetslöshet” kommer vara normen.

  3. Hej Kalle, du säger konstiga saker. De saker som PP anser om integritet och demokrati är fullständigt nödvändiga för att demokrati skall fungera – jag tror inte någon inom partiet är oense där!
   Men jag misstänker att du pratar om medborgarlönen? Jag har högbetalt jobb och 7 års universitetsstudier inom många områden som inte många förstår sig på. Jag är piratpartist. Om vi inför medborgarlön så är alltså jag en av de som ligger så högt upp att jag kommer få skatta så mycket att jag får lägre lön för att betala alla fattigares löner. Ändå är jag för det, eftersom det är fullständigt nödvändigt för att hantera den världssituation vi är på väg mot.

   Jag tror det hela bygger på att pirater i allmänhet är mer insatta i framtidskunskap, jämfört med övriga partier som mest bara pluggat historia.

 2. Jag röstar pirat för integriteten och kärlekens skull. Kärleken till friheten jag vill leva i, kärlek till människorna jag vill leva nära i ett fritt och öppet samhälle.

  Mot 1% och vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *